Regler och råd vid sjukdom

Förkylning,hosta, snuva, feber

Ett barn som blivit förkyld smittar som mest dagen innan förkylningen brutit ut samt de första dagarna efter. Barnen ska orka med verksamheten.

Har barnen feber ska det alltid vara hemma tills att de har haft minst ett feberfritt dygn. Små barn kan bli ganska medtagna av en förkylning och kan behöva en dag extra hemma för återhämtning innan de kommer tillbaka.

Magsjuka

Magsjuka är väldigt smittsam och en besvärlig åkomma som man gärna undviker.
Vid magsjuka ska barnet vara hemma i minst 48 timmar efter sista symptomen. När syskon har magsjuka bör även friska syskon hållas hemma för att undvika smittspridning.Om barnet kräks i barnomsorgen rings det alltid hem oavsett orsak, p.g.a risk för smittspridning och för att barnet behöver återhämta sig.

Gott allmäntillstånd

Vid alla sjukdomar gäller att barnet ska ha ett gott allmäntillstånd när det kommer tillbaka till omsorgen.

Det innebär att barnet ska orka med tempot som dras med i när hen leker med andra barn.
De ska orka springa, hoppa, leka och vara långa stunder utomhus utan att det känner obehag. Ett barn som inte mår bra har rätt att få vara hemma och ta det lugnt.


Tillbaka i verksamheten

När ditt barn är friskt och redo att återvända till familjedaghemmet vill jag att Ni meddelar mig senast kl 19 dagen innan. Det underlättar för mig att planera verksamheten då, framförallt med mat och aktiviteter.
Skicka ett sms om barnen är sjuka under helgen så man vet att barnen blir hemma på måndagen t ex.